LUXEMBURG - De Zweedse telecomonderneming Tele2 heeft dinsdag een softwareprogrammaatje geïntroduceerd waarmee gratis kan worden gebeld via internet. Met de dienst, Parlino, gaat het bedrijf de concurrentie aan met Skype.

Het bellen is alleen gratis wanneer contact wordt gezocht met andere gebruikers op internet. Voor andere telefoontjes (mobiel en vast) kunnen beltegoeden worden gekocht. Skype, dat al meer dan honderd miljoen gebruikers telt, hanteert dit concept ook.

Tarieven

Tele2 zegt voor het bellen naar een mobiele telefoon of een gewone vaste lijn lagere tarieven te vragen dan Skype. Voor een gesprek met een mobieltje moet bijvoorbeeld in Nederland 16 cent per minuut worden betaald. Bij Skype is dat 22 cent.

"Dit is de toekomst", zei een woordvoerster van Tele2 over het nieuwe initiatief. Het bedrijf is in Nederland groot geworden door KPN te beconcurreren met lagere tarieven voor telefonie via de vaste lijn. "Je ziet nu steeds meer dat consumenten internetpakketten kopen waarbij telefoneren voor een vaste prijs is inbegrepen. Daar past Parlino ook bij."

Kabouters

Met de aankondiging van de beldienst is ook het mysterie van de oprukkende kabouters in Nederland ontrafeld. In regionale media verschenen vorige week berichten over gele mannetjes van ongeveer dertig centimeter die plotseling in verscheidene plaatsen opdoken.

Dat blijkt nu een publiciteitsstunt te zijn geweest van Tele2, dat de kabouter als mascotte voor Parlino heeft omarmd.