AMSTERDAM - Het kopen van producten en diensten via internet is vanaf maandag veiliger mogelijk via een nieuwe zoekmachine. Op initiatief van de stichting MKB en Internet is maandagmiddag de website zoekveilig.nl van start gegaan.

De zoekmachine controleert of bedrijvensites een keurmerk of waarborg hebben. Daarmee moet worden ingestaan voor de veiligheid van online aankopen bij midden- en kleinbedrijven.

De website is om 12.00 uur gelanceerd. De zoekmachine toont de 'veilige' resultaten met het specifieke keurmerk. Met de gekeurde sites wil MKB inspelen op de steeds groter wordende vraag naar een zo veilig mogelijk internet.

Misleiden

Volgens MKB en Internet verschijnen nu te vaak berichten in media over websites die hun bezoekers misleiden. "Het is geen overbodige luxe om te kunnen zien of een website aan een zekere kwaliteitsnorm voldoet, net als bij een winkel of bedrijf", stelt de stichting.

De zoekmachine maakt gebruik van enkele bestaande keurmerken, waaronder het eigen mkbOK en het Thuiswinkel-waarborg. Binnenkort worden ook keurmerken als NVM en Bovag 'gekoppeld'.

Vinden.nl

Zoekveilig.nl maakt gebruikt van de resultaten van de website vinden.nl, omdat die resultaten als beste naar voren zouden zijn gekomen bij een onderzoek. Overigens worden na een zoekopdracht ook de resultaten zonder keurmerk getoond.