HILVERSUM - De NCRV wil de omstreden aflevering van Herberg De Leeuw die over de net overleden prins Claus ging, op internet zetten. De omroep maakte woensdagavond bekend dat ze dat aan tv-maker Paul de Leeuw heeft voorgesteld.

Paul de Leeuw gaat vooralsnog niet akkoord met het voorstel van de NCRV om de omstreden uitzending van Herberg De Leeuw over prins Claus op internet te zetten. Dat heeft zijn advocaat vrijdagmorgen laten weten. De omroep schrapte de uitzending op 11 oktober, waarin onder meer sketches over de net overleden prins zaten.

"Hij heeft de uitzendrechten en wil best meewerken om het op internet te zetten, maar hij wil ook de band zelf terug", aldus advocaat W. Blaauw. Herberg De Leeuw werd 11 oktober, na het overlijden van Claus maar voor de uitvaart, niet uitgezonden op last van de programmaleiding van de NCRV. "In die sfeer en op dat tijdstip vond de NCRV het ongepast met het satirische amusementsprogramma voor de dag te komen", aldus de omroep.

Een woordvoerder van de omroep laat weten dat De Leeuw de band niet terugkrijgt.

"De NCRV denkt dat veel mensen de sketches van De Leeuw willen zien"

De NCRV, die nog steeds achter de beslissing van 11 oktober staat, wil met het aanbod voorkomen dat het programma "mythische vormen" gaat aannemen. "De NCRV denkt dat veel mensen de sketches van De Leeuw en de gesprekken met zijn gasten zullen willen zien." De zendgemachtigde wil de aflevering niet op televisie uitzenden. "Door het op internet te zetten, komen we tegemoet aan de essentie van zijn verzoek, namelijk dat hij er erover kan praten met mensen", licht een woordvoerder toe. Bovendien, meent hij, "staat het programma niet meer in de actualiteit. Alleen dan is het relevant."

Het laatste voorstel van De Leeuw was tweeledig. Hij wilde een persvieuwing organiseren en een band voor eigen gebruik krijgen. Daar gaat de NCRV dus niet op in. De advocaat van De Leeuw, W. Blaauw, zegt in een eerste reactie het voorstel van de omroep een beetje vreemd te vinden, "een rare tussenoplossing", aldus Blaauw.