AMSTERDAM - De internet encyclopedie Wikipedia blijkt een belangrijk wapen in de verkiezingsstrijd in Amerika. Een aantal stafleden van het Amerikaanse Congres ‘herschrijft’ de biografieën van politieke tegenstanders met zo’n grote regelmaat dat Wikipedia besloten heeft sommige internet-adressen van Capitoll Hil de toegang tot de website te ontzeggen.

Volgens FOX News werd de leeftijd van het oudste lid van de Senaat, Robert Byrd, veranderd van 88 in 180 en kreeg een aantal andere politici nieuwe bijnamen. Jim Marshall, senator van Georgia, werd bijvoorbeeld betiteld als "te liberaal voor zijn Staat". Vooral het profiel van president George W. Bush moet het regelmatig ontgelden.

Vrijwilligers

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales zegt dat ongeveer duizend vrijwilligers de komende tijd de website in de gaten gaan houden om te voorkomen dat er nog meer feitelijke onjuistheden over kandidaten worden geplaatst. "De schoonheid van een forum als dit is de vrije meningsuiting. Maar wij promoten ook een neutraal standpunt", aldus Wales.