ZOETERMEER - Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) steunt de plannen van de publieke omroep om volgend jaar 40 miljoen gulden extra te investeren in internet. Dat heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens de PvdA'er biedt internet kansen voor verrijking van de radio- en televisieprogrammering. De internetplannen zijn beschreven in de meerjarenbegroting (2002-2006) van de NOS. In datzelfde stuk stellen de publieke omroepen ook voor om extra geld te besteden aan de realisatie van een nieuwszender. Van der Ploeg vindt het nog te vroeg om daarover te oordelen.

Hij vindt het prima dat de omroepen vanaf september 2002 op Nederland 2 experimenteren met zo'n nieuwszender, maar zij moeten dat voorlopig uit eigen middelen bekostigen. De omroepen willen dat zo'n nieuwszender op termijn op een apart net wordt uitgezonden, maar dat vindt de bewindsman helemaal onzin.

Zoiets zou alleen reëel zijn als meer huishoudens digitale tv kunnen ontvangen, want dan hoeft de NOS niet te worstelen met de schaarse ruimte op de kabel. Om dezelfde reden staat Van der Ploeg voorlopig ook nog niet te springen om een apart cultuurkanaal. Van der Ploeg wil dat de omroep in 2002 de plannen voor themakanalen nader onderbouwt.

"Behalve op de terreinen nieuws en cultuur zijn er wellicht kansen voor een jeugdzender of een herhaalkanaal", schrijft hij. Ook geeft de bewindsman aan dat de omroepen moeten investeren in een Electronische Programma Gids (EPG); een menugestuurd openingsscherm voor televisie van waaruit kijkers hun keuze voor zenders en programma's gaan bepalen.

'Onverstandig'

De staatssecretaris heeft zich gestoord aan geluiden dat het raar is dat dagbladen zich uit internet terugtrekken, terwijl de omroepen er nu extra in gaan investeren. "Het stopzetten van de internetactiviteiten van de bladen, ook al zijn die nu nog niet winstgevend, lijkt mij onverstandig." Van der Ploeg verwacht namelijk dat rendement van internet pas later zal blijken.

Een oplossing van de problemen van de dagbladen ligt volgens hem in ieder geval niet in het belemmeren van de internetactiviteiten van de omroepen. Maar over de problemen van de perssector zal hij later een brief naar de Kamer sturen.