GORINCHEM - Computerbeveiliger Sophos heeft een virus ontdekt dat bestanden versleutelt tot de gedupeerde computergebruiker losgeld betaalt. In een boodschap dreigt het virus elk half uur een bestand te gijzelen, tot 10,99 dollar is overgemaakt.

Als het geld is betaald, belooft het programmaatje zichzelf te vernietigen en de bestanden te heropenen. Opmerkelijk is dat de maker van het virus bereid is slachtoffers te helpen, wanneer het virus niet vernietigd wordt, maar wel is betaald.

Misleidende boodschap

De maker jaagt gebruikers de stuipen op het lijf, zodat ze snel betalen om erger te voorkomen, legde een woordvoerder van Sophos vrijdag uit. Als een gebruiker het virus probeert te verwijderen van zijn geinfecteerde computer, verschijnt een misleidende boodschap op het scherm. "Yeah, We don't die, We multiply! Ctrl+Alt+Del isn't quite working today, is it? I'm not the sharpest tool in the shed but Crtl+Alt+Del is everyone's S.O.S."

Pogingen om onschuldige internetters af te persen komen volgens het bedrijf steeds vaker voor. De woordvoerder wees er weer eens op hoe belangrijk het is reservekopieën te maken van bestanden en programma's.

In maart stuitte Sophos op een vergelijkbaar virus dat data versleutelde en 300 dollar vroeg voor het wachtwoord om de informatie weer toegankelijk te maken.