AMSTERDAM - Een groep van zogenoemde 'politieke activisten' uit de VS hebben een offensief tegen Internet Explorer (IE) op poten gezet. Ze pogen browser-gebruikers met harde hand zo ver krijgen over te stappen van IE naar Mozilla's Firefox.

De initiatiefnemers leggen op de website Explorer Destroyer uit hoe het werkt. Bij Google loopt een programma waarbij het bedrijf 1 Dollar betaalt aan de webmaster wanneer Firefox in combinatie met Google Toolbar wordt gedownload via zijn website.

De activisten denken dat de revolutie onmiddellijk moet ontketenen: 'Nu is de tijd om serieus actie te ondernemen en internet-gebruikers te bevrijden van de ellende van popups en spyware!', roepen ze op de site.

De vernietigingswebsite biedt scripts aan waarmee de webmaster kan achterhalen of de bezoeker wel Firefox gebruikt. Mocht dat niet het geval zijn, dan verschijnt er een vriendelijk doch dringend verzoek om je aan te sluiten bij de Mozilla club.

'Dead serious'

De activisten bieden drie verschillende manieren om de ernst van de dreiging op de bezoekers over te brengen. Een vriendelijke, een 'semi-serieuze' en een 'dead serious'. In de eerste twee gevallen kun je nog ongeschonden op de plaats van bestemming komen. Maar wanneer de webmaster voor 'dead serious' kiest, mogen IE-gebruikers de site helemaal niet openen.

Parodie

Naast de serieuze actie, is er ook een parodie-site geopend, waar allerhande argumenten staan om voor Firefox te kiezen. Een van de redenen is bijvoorbeeld dat 'Bill Gates dan heeeeeel boos wordt'.

Zowel Google, als Mozilla waren niet in de gelegenheid commentaar te geven op de websites, zo meldt Webwereld.