AMSTERDAM - Bijna de helft van alle Nederlanders die wel eens bestanden downloaden doet dit via gratis diensten. Dat blijkt uit het grote downloadonderzoek van Planet Internet. Driekwart van de Nederlanders zegt geen morele bezwaren tegen gratis downloaden te hebben, hoewel een grote groep het wel als diefstal ervaart.

Dat komt vooral omdat het grootste deel van de internetters muziek-cd's, games en dvd's in de winkel veel te duur vindt. Slechts vijf van de ondervraagden vindt de winkelprijzen aanvaardbaar.

Bijna 44 procent zegt uitsluitend betaald te downloaden. Zo'n 15 procent weet niet of de bestanden die ze hebben binnengehaald volledig legaal waren. De populairste downloadprogramma's zijn Limewire, Kazaa en Bittorrent.

Muziekbestanden

Zo'n tachtig procent van de mensen die downloadt haalt muziekbestanden binnen. Software bezet een tweede plek met zestig procent. De spelletjes komen met veertig procent op de derde plaats. Bijna 32 procent haalt ook complete films binnen.

Volgens tweederde van de internetters heeft de entertainmentindustrie het geheel aan zichzelf te wijten dat er zoveel wordt gedownload. Desondanks maakt bijna iedereen (89 procent) toch nog wel eens de gang naar de winkel om een cd of dvd te kopen.