AMSTERDAM - Dinsdag is het precies twintig jaar geleden dat .nl als eerste landendomein ter wereld werd geregistreerd. Dat gebeurde door het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), in de persoon van Piet Beertema. Hiermee schreef Nederland wereldgeschiedenis. Cwi.nl was namelijk het eerste geregistreerde landendomein ter wereld.

Tussen 1986 en 1996 registreerde Piet Beertema de domeinnamen nog zelf. De regels voor het aanvragen van een domein waren in die beginperiode zeer streng. Zo was het alleen voorbehouden aan organisaties, die er bovendien maar één mochten claimen. De angst dat domeinnamen 'op' zouden raken, was groot.

Beertema heeft het beheer van het .nl domein 10 jaar lang onder zijn hoede gehad. Daarna werd de Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) opgericht.

Momenteel zijn er in Nederland maar liefst 1,9 miljoen .nl-adressen vastgelegd bij de SIDN. Alleen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn er meer landendomeinnamen geregistreerd. Wel heeft Nederland het hoogste aantal domeinnamen per 100 inwoners, namelijk 12.

Om het twintigjarig jubileum te vieren heeft SIDN een speciale website geopend: www.20jaar.nl.