ROTTERDAM - De opmars van Skype en vergelijkbare VoIP-programma's wordt met argwaan gevolgd door KPN, maar ook de providers van mobiele telefonie moeten op hun tellen passen. Binnenkort verschijnt er in Nederland een draagbare telefoon waarmee je via WiFi gratis kunt bellen.

De telefoon is geproduceerd door D-Link en heeft de naam DPH-540. Het apparaatje ziet eruit als een gewone mobiel met het zogeheten clamshell-model. Dat meldt het bedrijf maandag in een persbericht.

WiFi

Het toestel maakt gebruik van het Session Initiation Protocol (SIP) IP-technologieprotocol, waardoor gebruikers gratis kunnen telefoneren wanneer ze zich in een draadloze WiFi-zone bevinden, thuis of in publieke hotspots.

De telefoon beschikt over technologie om er voor te zorgen dat gesprekken via het draadloze netwerk net zo klinken als via het GSM-netwerk. Technieken als "echo-annulering, packet delay-compensatie en lost packet recovery" moeten daarvoor zorgen.

De telefoon beschikt over POP3 e-mail en SMS, alhoewel dit laatste afhangt van de serviceprovider. De DPH-540 heeft een kleurenscherm en lichtgevende toetsen. Het toestel weegt 120 gram.

Ringtones

De telefoon wordt geleverd met maar liefst veertig verschillende ringtones. Daar zullen je medereizigers in het openbaar vervoer blij mee zijn. Maar gelukkig weet D-Link ons te melden dat de DPH-540 ook beschikt over een mutefunctie en volumecontrole.

De DPH-540 komt het derde kwartaal van dit jaar naar Nederland en heeft een adviesprijs van 220 euro.