AMSTERDAM - Stichting de Thuiskopie heeft op de Beverwijkse Bazaar, beslag gelegd op alle koopwaar van een handelaar in computertoebehoren. Er werden 70.000 blanco cd´s en dvd´s in beslag genomen.

De stichting, die vooraf toestemming van de rechter had gekregen voor de actie, kreeg assistentie van een gerechtsdeurwaarder en de Beverwijkse politie. Opsporingsmedewerkers van de stichting constateerden naar eigen zeggen meerdere malen dat de bewuste handelaar onder meer blanco cd´s en dvd´s te koop aanbood. Hierover zou geen thuiskopievergoeding zijn afgedragen.

Naar aanleiding daarvan stuurde de stichting een factuur aan de handelaar, die deze echter onbetaald liet. Het beslag is gelegd om deze schuld alsnog te voldoen. In totaal zijn ongeveer 70.000 blanco gegevensdragers in beslag genomen. Daarnaast werden onder meer inktpatronen voor printers en andere computertoebehoren meegenomen.

De actie van Stichting de Thuiskopie maakte onderdeel uit van een integrale controle op de Beverwijkse Bazaar, waaraan verder onder meer Stichting Namaakbestrijding, Stichting Brein, de Voedsel- en Warenautoriteit en de FIOD-ECD deelnamen. Stichting De Thuiskopie is in 1991 door Justitie aangewezen om te zorgen voor het innen van de zogenoemde thuiskopievergoedingen op blanco beeld- en geluidsdragers.