AMSTERDAM - De Nederlandse handel in mobiele telefoons is in zes jaar tijd meer dan verviervoudigd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vorig jaar werden in Nederland ruim 36 miljoen mobieltjes verkocht, tegen ongeveer acht miljoen in 1999. De telefoons komen voornamelijk uit Azië en worden doorverkocht aan Europese landen.

Het aantal mobieltjes uit Azië dat in Nederland wordt verhandeld is de laatste zes jaar fors toegenomen. In 2000 kwam twaalf procent van de toestellen uit dat werelddeel, vorig jaar was het aandeel Aziatische mobieltjes in Nederland tachtig procent.

Deze groei wordt volgens het CBS veroorzaakt door de stijging van de invoer uit China de laatste twee jaar. Vorig jaar werden uit dat land bijna tien miljoen mobiele telefoons geïmporteerd. In 2000 was dit aandeel volgens het statistiekbureau nog verwaarloosbaar.

Spanje, Frankrijk en Engeland zijn de belangrijkste afnemers van telefoons die in Nederland worden verhandeld. Een groot deel van de ingevoerde mobieltjes wordt in vrijwel onbewerkte staat gedistribueerd naar het Europese achterland.