UTRECHT - Makelaarsvereniging NVM heeft de internetpagina Miljoenhuizen.nl gesommeerd te stoppen met aanbieden van gegevens van woningsite Funda.nl. De woningzoekmachine maakt volgens de NVM inbreuk op het auteurs- en databankrecht van de aangesloten huisverkopers, staat in een brief aan de directie van Miljoenhuizen.nl.

Een maand geleden verloor de NVM een kort geding tegen de vergelijkbare zoekmachine van Zoekallehuizen.nl. De rechter wees het beroep op het auteurs- en databankrecht toen af. De NVM heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen die beslissing.

Miljoenhuizen.nl heeft naar eigen zeggen een databank gevuld met 125.000 huizen die te koop staan. Ongeveer 70 procent van de informatie komt van Funda.

Rechter

De NVM geeft Miljoenhuizen.nl tot komende vrijdag om te stoppen met het aanbod. Als dat niet is gebeurd, sluit de makelaarsvereniging een nieuwe gang naar de rechter niet uit.

Directeur N. Schoonderwoerd zei zondag niet in te gaan op de eisen. Hij wijst op de recente uitspraak van de rechter over Zoekallehuizen.nl.

Misbruik

In een open brief op zijn site verwijt hij de NVM misbruik van haar dominante positie. Schoonderwoerd stelt voor niet-aangesloten makelaars ook de mogelijkheid tot publicatie op Funda te bieden.

"Het is tijd dat u stopt met het afschermen van Funda tegen concurrenten. U wilt de consument de toegang belemmeren naar informatie die voor hem van belang is." De NVM was zondagavond niet bereikbaar voor toelichting of reactie.