HANOI - 's Werelds rijkste man Bill Gates is zaterdag in Vietnam ontvangen als een popster. Hij was één dag op bezoek in het communistische land. Na een speech van ongeveer negentig minuten in de universiteit van Hanoi kreeg Gates een staande ovatie. De bijeenkomst werd gevolgd door duizenden studenten.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Na een speech van ongeveer negentig minuten in de universiteit van Hanoi kreeg Gates een staande ovatie

Bill Gates is de oprichter van het softwarebedrijf Microsoft. Zijn vermogen wordt geschat op 50 miljard dollar. Bij zijn vertrek van de universiteit klommen studenten op de auto waarin hij werd vervoerd, om maar een glimp van de ondernemer op te kunnen vangen.

Illegale software

Zijn succes is een voorbeeld voor de Vietnamezen, waar het gemiddelde jaarinkomen 640 dollar is. Daarmee behoort Vietnam tot de armste landen in de wereld. Verder kent Vietnam het hoogste percentage illegale software ter wereld. Op elke straathoek bieden verkopers voor een paar euro complete softwarepakketten aan.

Gates ontmoette tijdens zijn bezoek ook de politieke leiders van Vietnam. De Amerikaanse ondernemer verklaarde dat hij mogelijkheden ziet voor de technologiesector. In elk geval zijn er genoeg jonge mensen in het land. Ongeveer de helft van de bevolking is onder de dertig jaar. Er wonen 83 miljoen mensen in Vietnam.