AMSTERDAM - Het Amerikaanse internetveilingbedrijf eBay praat met Yahoo en Microsoft over een eventuele samenwerking. Op die manier zou het kunnen opboksen tegen zoekgigant Google, zo schrijft de Wall Street Journal vrijdag op zijn site.

eBay, Yahoo en Microsoft zouden vorig jaar al zijn begonnen met verkennende gesprekken. Wanneer er een akkoord gesloten wordt, zouden de drie er voor kunnen kiezen naar elkaar te gaan linken en elkaars diensten op de pagina's overnemen. Ook zou eBay de bedrijven toegang kunnen verlenen tot zijn enorme klantenbestand.

Volgens de krant zijn de gesprekken begonnen nadat Google een bedreiging begon te vormen voor de veilingsite. In 2005 werd bekend dat Google aan een betaaldienst voor internetters werkte, wat een concurrent voor Ebay's PayPal-service zou zijn. Ook gaan er geruchten dat Google zijn handelsactiviteiten aan het uitbreiden is. Daar bovenop komt ook nog eens dat Google werknemers bij eBay weggekocht heeft.

Samenwerking

Naar verluidt zou Google er alles aan doen om de samenwerking met eBay voort te zetten. De zoekmachine levert zoektechnologie aan eBay en is al tijden partner.

eBay daarentegen twijfelt of het zich afhankelijker moet maken van Google. Wanneer er een samenwerking zou komen met Microsoft en Yahoo kan de zoekgigant immers een forse concurrent worden. Volgens The Wall Street Journal heeft eBay uitgebreide scenarios bediscussieerd over Google als vijand en Google als partner.

Mislukken

Overigens is er volgens de krant nog helemaal niets zeker. Er bestaat geen termijn waarbinnen de gesprekken moeten zijn afgerond. Bovendien kunnen de onderhandelingen ook mislukken.

In de krant nuanceert eBay-woordvoerder Chris Donlay de berichten over de concurrentiestrijd. "Als je ziet hoe snel het internet verandert, is het niet verrassend dat de grens tussen samenwerking en concurrentie nogal onduidelijk wordt".

Google, Yahoo en Microsoft weigeren elk commentaar.