AMSTERDAM - Google heeft de doodle van Miró van zijn website moeten verwijderen. De zoekmachine eerde donderdag de in 1983 overleden schilder Joan Miró ter ere van zijn verjaardag met een eigen logo. Echter, de nazaten van de beroemde Spaanse schilder dreigden met stappen wegens copyright-inbreuk.

In de doodle van Joan Miró zijn elementen verwerkt van zijn verschillende werken. Volgens voorzitter van de 'Artist Rights Society', Theodore Feder, zijn er onderliggende auteursrechten verbonden aan deze werken. Volgens Feder betrof de doodle een vervorming van het originele werk, iets waarmee de zoekmachine de morele rechten van de kunstenaar schendt.

Feder ontkent een koppige copyright-strijder te zijn. "Alles wat Google had moeten doen is per mail toestemming vragen, die wij daarna in overleg met de rechthebbenden zouden hebben gegeven of niet."

Salvador Dali

Google heeft de doodle donderdagmiddag van zijn site verwijderd. Het is niet de eerste keer dat de zoekgigant een logo moet weghalen. In het verleden moest Google al eens een soortgelijk logo verwijderen wegens inbreuk op de copyright. Toen betrof het een beeltenis van de Spaanse artiest Salvador Dali.

Google zelf ontkent dat het auteursrechten heeft geschonden. "Zo nu en dan maken wij speciale doodles van belangrijke historische personen, die wij bewonderen. Joan Miró heeft met zijn kunstwerken een uitzonderlijke bijdrage aan de wereld geleverd en wij willen hier graag een ode aan brengen."