AMSTERDAM - Nederland staat op de elfde plek in de spam toptwaalf, de lijst van landen waar de meeste spam vandaan komt. Zo'n 1,8 procent van alle spam komt uit ons land. De Verenigde Staten staan op nummer een, zeker 23 procent van alle spam komt daar vandaan. Dit meldt beveiligingsbedrijf Sophos.

China staat met 21,9 procent vlak achter de Verenigde Staten, gevolgd door Zuid-Korea, die verantwoordelijk is voor 9,8 procent van alle spam.

Twee jaar terug was de nummer-1-positie ook al voor de Verenigde Staten. Maar volgens Graham Cluley van Sophos kwam toen nog meer dan de helft van alle spam uit dat land. Nu is dat minder dan een kwart. Volgens Cluley is dat mede te danken aan de anti-spamwetgeving die de VS twee jaar terug heeft aangenomen. Door die wet kunnen spammers tot zware straffen worden veroordeeld. Ook zouden Amerikanen hun pc's tegenwoordig beter beveiligen.

Azië is sterk in opmars als het om spam gaat. Maar liefst 42,8 procent van alle spam komt van dit continent. Noord-Amerika staat nog op de tweede plaats (25,6 procent) en Europa volgt daarna met 25 procent.

Virussen

De hoeveelheid spam geeft niet direct een betrouwbare schatting van de hoeveelheid spammers in een land. Volgens Cluley worden virussen steeds vaker ontwikkeld om de pc's van onschuldige gebruikers over te nemen met het doel ze te gebruiken om spam te versturen. Volgens Cluley wordt de meeste spam op deze manier verspreid.