AMSTERDAM - Een rode paperclip omruilen voor een huis. Dat was het doel van de Canadees Kyle MacDonald. Vorig jaar juli plaatste MacDonald de volgende boodschap op zijn weblog: "Ik ga een aaneengesloten keten van betere uitruilen maken tot ik een huis heb". Na een jaar ruilen op internet heeft MacDonald zijn doel bereikt. De rode paperclip is omgezet in een luxueuze villa in Arizona.

Vorig jaar juli werd de rode paperclip als eerste geruild voor een pen in de vorm van een vis. De pen ruilde hij voor een deurknop met ET-afbeelding. De deurknop kon hij omzetten in een barbecue, die de Canadees weer ruilde voor een rode generator. Na heel wat ruilbeurten werd hem een platencontract aangeboden. De Amerikaanse zangeres Jody Gnant bood haar riante huurhuis in Phoenix, Arizona, aan in ruil voor het platencontract.

Op zijn beurt heeft MacDonald het huis weer aangeboden voor een periode van één jaar, inclusief twee retourtickets vanuit elke stad in de Verenigde Staten. De biedingen tot nu toe zijn niet mis: een 24-uur durende striptease act, een luxe appartement in Hollywood voor drie maanden en dertig seconde tv-reclame.