WOERDEN - Steeds meer Nederlanders beginnen een eigen internetwinkel. Dat constateert de Kamer van Koophandel (KvK) in zijn publicatie Bedrijvendynamiek 2005. Het beginnen van een eigen bedrijf wordt sowieso populairder, aldus het service-instituut.

In Nederland kwamen er vorig jaar 1900 nieuwe internetwinkels bij. Daarmee kwam het totaal per eind 2005 uit op 5100. De toename is explosief. Vijf jaar geleden begonnen nog slechts 110 ondernemers hun eigen winkel op internet.

"De inschrijvingen vallen bij ons onder de categorie postorderbedrijven, maar het is duidelijk dat het om internetwinkels gaat", lichtte een woordvoerder van de KVK toe.

Producten

Volgens het instituut wordt via het internet de meest uiteenlopende producten verkocht, zoals babykleding, sieraden, telefoonapparatuur en auto-onderdelen.

Het beginnen van een eigen zaak wordt in Nederland populairder. Vorig jaar kwamen er bijna 75.000 nieuwe winkels bij, een record.

Starters

Die trend zet zich door, constateert de KvK. In de eerste drie maanden waren er bijna 20.000 starters, wederom het hoogste aantal ooit in een kwartaal. Volgens de Kamer van Koophandel loopt Nederland in verhouding tot andere landen nog steeds achter als het gaat om startende ondernemers.