HUIZEN - Het waarschuwen van automobilisten per sms als er op de rijksweg gevaarlijke situaties ontstaan, is zelf gevaarlijk. Dat zei directeur van J. Goos van de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO donderdag. Hij bevestigt daarmee een bericht in het AD.

Goos reageert op een proef die Rijkswaterstaat vanaf zaterdag gaat houden. Daarbij krijgen bestuurders een sms'je op hun mobiele telefoon als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd of als zich een spookrijder op de weg bevindt.

Boete

De directeur van 3VO vindt dat het lezen van een sms'je te veel afleidt en niet zonder risico's is. Dat geldt zowel voor de automobilist die handsfree belt als voor iemand die een los mobieltje heeft. "Bestuurders die niet handsfree bellen geven we een boete. Dan kan het niet de bedoeling zijn dat de overheid zelf berichten naar automobilisten stuurt", aldus Goos.

Op zich vindt Goos het verstrekken van de informatie wel nuttig, maar hij denkt dat het beter is die in gesproken vorm via handsfree setjes door te geven.

Ook de Tweede Kamer zet vraagtekens bij de proef. "Je lokt mensen zo uit om met hun mobieltje bezig te zijn, terwijl ze rijden", aldus Lia Roefs van de PvdA.

Startschot

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat de berichtjes worden verzonden met een techniek die 'cell broadcast' heet. Hij wil nog niet zeggen hoe de weggebruiker de informatie tot zich neemt. Dat wordt zaterdag duidelijk als minister Peijs (Verkeer) bij knooppunt Oudenrijn het startschot geeft voor de proef.