CUPERTINO - De Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2005-2006 meer winst geboekt dankzij het verkoopsucces van de populaire muziekspeler iPod. De nettowinst steeg ruim 40 procent tot 410 miljoen dollar, zo bleek uit de woensdag nabeurs gepubliceerde cijfers.

De winst per aandeel kwam uit op 47 dollarcent, daar waar analisten rekenden op 43 dollarcent. De omzet groeide met 34 procent naar 4,36 miljard dollar. In totaal werden er in het afgelopen fiscale kwartaal, dat op 1 april eindigde, meer dan 8,5 miljoen iPods verkocht.

Intel

Apple maakte verder bekend dat de overgang naar nieuwe chips van Intel voor zijn Mac-computers voorspoedig verloopt. Gebruikers van de Mac-computers van Apple kunnen dan ook het besturingsprogramma Windows van concurrent Microsoft installeren. Daarvoor heeft Apple speciale software ontwikkeld. Het Amerikaanse concern hoopt zo meer computergebruikers voor zich te winnen. Het overgrote deel van de computers wereldwijd draait op Windows. Tot nu toe waren Apple-computers afhankelijk van het eigen besturingsprogramma.