AMSTERDAM - Internetprovider Yahoo helpt de Chinese regering bij het inperken van de vrijheid van meningsuiting en gaat in die taak verder dan de wet eist. Dat heeft de internationale journalistenbelangenvereniging Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) woensdag gezegd in verband met de veroordeling van de dissident Jiang Lijun.

Jiang kreeg in 2003 vier jaar gevangenisstraf wegens staatsondermijning. Hij werd veroordeeld op basis van een conceptemail die hij op zijn Yahoopagina had staan. In de email stonden voorstellen voor de verdere democratisering van China, wat door aanklagers werd beschouwd als het deelnemen aan "subversieve activiteiten die tot doel hebben het gezag van de Communistische Partij te ondermijnen".

Het is niet voor het eerst dat Yahoo door RSF wordt beschuldigd van het verlenen van zeer soepele medewerking aan opsporingsonderzoeken naar de overtreding van staatsveiligheidsvoorschriften. Yahoo heeft nog niet gereageerd op de jongste beschuldiging dat het bedrijf 'collaboreert' met de Chinese regering.

Bewijs

Volgens RSF komt er echter steeds meer bewijs dat Yahoo nauw samenwerkt met de Chinese autoriteiten om een zo groot mogelijk deel van de Chinese internetmarkt veilig te stellen.

De toegang tot internet is in China verbonden aan een groot aantal beperkende voorwaarden, waaronder een verbod op het deelnemen aan "staatsondermijnende activiteiten", volgens RSF een parapluterm voor een veelheid aan gedragingen die onder de vrijheid van meningsuiting zouden behoren te vallen.