AMSTERDAM - Persoonlijke gegevens moeten standaard worden beveiligd op internet. Dit staat in een petitie die de Consumentenbond woensdag heeft aangeboden aan een delegatie van de Tweede Kamer. Volgens de bond worden consumenten steeds vaker geconfronteerd met veiligheidsproblemen.

De bond vindt dat computerleveranciers, internetproviders en de aanbieders van andere internetdiensten de veiligheid moeten waarborgen.

In de toekomst zouden consumenten niet meer zelf hun beveiliging hoeven te regelen, maar moet dit een vast onderdeel zijn van een product. Net zoals autogordels standaard worden geleverd bij auto's, vindt de Consumentenbond.

Misbruiken

Voor leken is het vaak lastig zich goed te beveiligen tegen mensen die persoonlijke gegevens achterhalen en misbruiken. Het installeren van een beveiligingspakket is te ingewikkeld voor de meeste consumenten, aldus de bond.

Tweede-Kamerlid Lousewies van der Laan (D66) nam de petitie in ontvangst en beloofde het probleem te bespreken in de Kamercommissie voor technologie.