AMSTERDAM - Rijkswaterstaat begint zaterdag een proef van twee maanden met een zogeheten 'sms-alarm'. Automobilisten in en rond Utrecht worden vanaf dat moment via hun gsm gealarmeerd over omleidingen, verkeersongelukken, extreme weersomstandigheden en spookrijders.

Bekijk video: Modem/ Breedband

File-informatie wordt niet verstrekt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag.

Als de proef goed verloopt, wordt het sms-alarm zo snel mogelijk op grote schaal geïntroduceerd. Rijkswaterstaat hoopt dat door de betere informatie de files in Nederland verminderen.

Aftrap

Minister Peijs van Verkeer verricht komend weekeind de aftrap bij een bezoek aan de wegwerkzaamheden bij knooppunt Oudenrijn. De eerste weken zal worden proefgedraaid met een groep van honderd automobilisten. Dat gebeurt in een cirkel met een straal van twintig kilometer rond Utrecht.

De reden waarom Rijkswaterstaat de proef in en rond Utrecht houdt, is omdat daar vaak omleidingen en wegomleidingen te vinden zijn.

De sms'jes worden verzonden met 'cell broadcast' heet. Die techniek zorgt ervoor dat het bericht gelijktijdig via radiogolven verzonden wordt naar alle mobieltjes die zich binnen een bepaalde afstand van een zendmast bevinden.

Ramp

In Nederland lopen inmiddels verschillende proeven met cell broadcast. In Zoetermeer bijvoorbeeld worden inwoners per sms gewaarschuwd bij een ramp of ander groot incidenten.

Inschrijven

Ook zijn er experimenten met waarschuwingsberichtjes waar mensen met een gsm zich voor moeten opgeven. Voor cell broadcast hoeven mensen zich nergens in te schrijven. De gsm moet eenmalig worden geactiveerd om de sms'jes te kunnen ontvangen.