DEN HAAG - Het Duitse mobieletelecombedrijf T-Mobile is dinsdag in Nederland begonnen met het aanbieden van mobiel breedband met hogere snelheden dan UMTS. Het bedrijf is daarmee zijn rivalen KPN en Vodafone voor, die in de tweede helft van dit jaar de zogenoemde HSDPA-techniek commercieel willen exploiteren.

T-Mobile was nog niet actief met UMTS.

HSDPA staat voor High-Speed Downlink Packet Access. De techniek kan data met een gemiddelde snelheid van 1,4 tot 1,8 megabit per seconde versturen. Dit is vergelijkbaar met een ADSL-verbinding in huis. UMTS komt niet verder dan 384 kilobit per seconde.

Mobiele telefoon

T-Mobile wil vooral de zakelijke markt bestoken. Een abonnement voor een datakaart voor de laptop kost 69,50 euro per maand. Het supersnelle internet is nog niet beschikbaar voor de mobiele telefoon. T-Mobile verwacht dit najaar de eerste toestellen te leveren. Samsung en BenQ-Siemens hebben onlangs al een aantal exemplaren laten zien.

Het HSDPA-netwerk van T-Mobile is nu operationeel in 75 steden, aldus een woordvoerster. Daarmee bereikt het bedrijf, de op twee na grootste op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie, ongeveer 50 procent van de bevolking. Eind dit jaar wil de telecomonderneming een dekking hebben van 65 tot 70 procent.

Straling

Uitbreiding wordt volgens T-Mobile wel bemoeilijkt doordat gemeenten aarzelen om telecombedrijven vergunningen te geven wegens zorgen over de effecten van de straling van de telecommasten.

KPN en Vodafone zijn bezig om hun UMTS-netwerk op te waarderen naar HSDPA. KPN bereikt met zijn UMTS-netwerk momenteel 70 procent van de bevolking. Dat moet eind dit jaar 80 procent zijn. Het grootste deel kan dan de HSDPA-techniek bieden, aldus een woordvoerder.