RIJSWIJK - Bijna honderduizend belangstellenden hebben via een enquête op www.nederlandineuropa.nl hun mening gegeven over de Europese Unie. Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken noemt de deelname dinsdag in de Volkskrant "overweldigend". "Dit overtreft onze stoutste verwachtingen", aldus Nicolaï.

In de periode dat de site in de lucht was, vanaf de opening vijf weken geleden tot maandagavond, bezochten 124.000 mensen de pagina's. Ruim 94.000 personen vulden de vragenlijsten in.

Nicolaï had naar eigen zeggen op enkele tienduizenden reacties gerekend. "Vooraf bestond behoorlijk wat scepsis, de burger zou na het referendum over de Europese Grondwet even genoeg hebben van Europa. Het tegendeel blijkt het geval", aldus de staatssecretaris.

Miljoen

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) reageert minder enthousiast. "Als je doel is om de burger werkelijk bij Europa te betrekken, had minstens een miljoen mensen moeten reageren."

De speciale website is voortgekomen uit de afwijzing van de Europese grondwet. Zestig procent van de Nederlanders stemde in juni tegen die grondwet. De Nederlandse regering besloot de uitkomst van het raadgevend referendum over te nemen en trok het wetsvoorstel voor de grondwet terug.

Binnenkort presenteert het kabinet de resultaten van de enquête.