ROME - In het echte leven moet Romano Prodi nog even wachten met de Italiaanse kabinetsformatie, totdat er een officiële verkiezingsuitslag is en het parlement een opvolger voor president Ciampi heeft gekozen. De Italiaanse burgers kunnen ondertussen op de website van het weekblad L'espresso zelf kiezen welke politicus zij het liefst op welk ministerie zien.

Voor Buitenlandse Zaken is Massimo D'Alema favoriet, die in de jaren '90 als eerste ex-communist premier van Italië werd. Als vice-premier ziet 54 procent van de Italianen liefst Piero Fassino, eveneens van de ex-communistische Democraten van Links (DS).

Als minister van Justitie willen de meeste Italianen Antonio Di Pietro, de onderzoeksrechter die in de jaren '90 wereldberoemd werd met zijn corruptieonderzoek Mani Pulite (Schone Handen).

Binnenlandse Zaken zou naar oud-burgemeester Rutelli van Rome moeten gaan. Minister van Arbeid en Sociale Zaken moet van de meeste Italianen Fausto Bertinotti worden, de leider van Rifondazione Comunista (Communistische Herstichting).