AMSTERDAM - Vanaf vrijdag kunnen particulieren via een Marktplaats Handelspost hun producten verkopen. Voor een kleine vergoeding verkoopt de Handelspost gebruikte goederen via Marktplaats.nl.

"Met de introductie van de Marktplaats Handelsposten bieden we onze gebruikers de mogelijkheid om het volledige verkooptraject uit handen te geven", aldus Marktplaats-directeur Oscar Diele.

Volgens Diele zijn de handelsposten vooral handig voor Marktplaats-gebruikers die liever geen bezoekers aan de voordeur willen. Ook zijn er volgens hem veel mensen die geen internet hebben, of gewoonweg geen tijd hebben om een advertentie op internet te plaatsen.

Identiteit

Volgens Diele kan iedereen die over een fysieke winkel beschikt een aanvraag voor een Marktplaats Handelspost indienen. De enige voorwaarden zijn dat de identiteit van de verkoper geverifieerd is en hij bij Marktplaats geregistreerd staat.

VerKoopwinkel in Zaandam en WePaYou in Alphen aan den Rijn zijn de eerste Marktplaats Handelsposten. VerKoopwinkel taxeert en fotografeert tweedehands spullen en brengt dit samen in een advertentie. WePaYou is gespecialiseerd in de verkoop van goederen via veiling- en advertentiesites in opdracht van particulieren en bedrijven.

Opbrengst

Wanneer VerKoopwinkel een product verkoopt op Marktplaats, krijgt de oorspronkelijke eigenaar 81 procent van de verkoopprijs. Bij WePaYou ontvangt de verkoper 72,5 procent van de opbrengst.

Beide winkels rekenen overigens nog wel extra kosten voor het verkooptraject. Bij VerKoopwinkel moet men 1,90 administratiekosten betalen. Daarbovenop moet 19 cent 'staangeld' per dag worden betaald. Bij WePaYou betaalt de consument eenmalig 10 euro inschrijfkosten. Per product rekent de winkel 20 tot 50 cent plaatsingskosten.

eBay

Verrassend is de stap van Marktplaats overigens niet. Moederbedrijf eBay biedt een soortgelijke dienst al langer aan met zogenoemde drop-off stores.

Speurders

Concurrent Speurders heeft zijn entree in de 'echte' winkelwereld vorig jaar al gemaakt. De onderneming opende in november 2005 een zaak in Den Haag waar tweedehands goederen kunnen worden gekocht en verkocht. Ook werkt Speurders samen met verschillende Limburgse kringloopwinkels.