ROME - Burgers hebben er recht op dat persoonlijke informatie over hen op internet correct is; anders kan de belanghebbende ernstige schade worden toegebracht. Dit schrijft de Italiaanse privacywaakhond Garante per la protezione dei dati personali aan het Amerikaanse moederbedrijf van zoekmachinegigant Google.

Aanleiding is een klacht van een Italiaanse vrouw, die voor een misdrijf had moeten terechtstaan, maar inmiddels is vrijgesproken.

Toen zij zichzelf googlede, merkte zij echter op dat bij de zoekresultaten nog allemaal verouderde hits bovenaan staan waarin zij nog als verdachte wordt aangemerkt.

Google Italia

Google Italia had verklaard daar niets aan te kunnen doen, aldus de krant la Repubblica. Daarom heeft de overheidsinstantie Garante besloten het moederbedrijf aan te schrijven.

De Garante vindt dat burgers foutieve informatie over zichzelf die hoge ogen scoort op zoekmachines, makkelijker moeten kunnen corrigeren. Gedetailleerde instructies hiervoor moeten duidelijk op www.google.it komen te staan. De verantwoordelijke voor pricacy van Google Europa heeft begin mei een gesprek met de Garante, aldus la Repubblica.