SAN FRANCISCO - PayPal, het internetbetalingssysteem van het internetveilinghuis eBay, moet op last van de Amerikaanse belastingdienst (IRS) inzage geven in de betalingen die zijn klanten doen. De dienst wil daarmee zwart geld dat in belastingparadijzen zou zitten, boven water halen. De IRS is op zoek naar gegevens over rekeningen in 35 landen.

PayPal moet in detail openheid geven over transacties vanaf 1999, toen het systeem van start ging. De belastingdienst verricht al enkele jaren dergelijk onderzoek en heeft diverse creditcardmaatschappijen op de korrel genomen. Het is nu voor het eerst dat een internetbedrijf ermee te maken krijgt.

Privacy

PayPal heeft laten weten te bekijken wat het moet doen. Het zegt de privacy van zijn klanten zeer serieus te nemen. Het biedt zijn diensten aan in nog geen derde van de landen die de IRS heeft genoemd. PayPal heeft in totaal ruim honderd miljoen rekeningen.

Het verzoek van de Amerikaanse belastingdienst zal de bezorgdheid van de privacybeschermers alleen maar doen groeien. Die zijn bang dat de autoriteiten het internet als een virtuele goudmijn beschouwen voor informatie over het leven en de activiteiten van veel mensen.

Google

Google heeft ook al overhoop gelegen met de autoriteiten. De afgelopen maand kwam er een einde aan een geschil tussen de internetzoekmachine en het Amerikaanse ministerie van Justitie over informatie over zoekgegevens. Google hoefde maar een fractie van de gegevens te leveren die justitie in eerste instantie wilde hebben.

Het ministerie wilde de gegevens gebruiken als munitie in een juridisch geschil om een in 1998 verworpen wetsvoorstel alsnog aangenomen te krijgen. Eigenaren van websites zouden volgens dat wetsvoorstel strafbaar zijn als ze minderjarigen toegang tot bijvoorbeeld porno zouden bieden.