HELMOND - De illegale internetsite Torrentit.com moet zijn activiteiten onmiddellijk staken. Deze sommatie heeft auteursrechtenorganisatie Brein woensdag gedaan aan de 20-jarige houder van de site uit Helmond.

De sitehouder hangt een dwangsom boven het hoofd van 20.000 euro per dag. De illegale uitwisseldienst biedt bijna 2000 links aan naar speelfilms, muziek, computerspellen en andere auteursrechtelijk beschermde werken, aldus Brein.

Veel speelfilms zijn volgens de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) afkomstig van groepen die zich erop toeleggen als eerste nieuwe films illegaal op internet te zetten. Torrentit telt volgens de stichting 27.000 gebruikers.

Verkopen

Het is niet de eerste keer dat Brein Torrentit.com (voorheen 123torrents) aanpakt. Na een eerdere vordering is de site door haar Nederlandse serviceprovider afgesloten. Maar kort daarna hervatte deze de activiteiten via een server in Maleisië. Tevens probeerde de sitehouder zijn uitwisseldienst voor 30.000 euro te verkopen, zei T. Kuik, directeur van Brein.

De actie van Brein is onderdeel van een structurele aanpak van internetpiraterij. Inmiddels hebben 45 van de ruim 90 door Brein gelokaliseerde Nederlandse illegale uitwisseldiensten hun activiteiten gestaakt. In totaal ging het om 410.000 gebruikers.