BRUSSEL - Enkele duizenden webadressen met de extensie '.eu', waarin de namen van grote bedrijven of instanties zijn vermeld, komen in juni opnieuw in de aanbieding. Wie het eerst komt, maakt dan ook de eerste aanspraak op de betreffende eu.domeinnamen. Dat heeft EUrid, de organisatie die de uitgifte van .eu-namen beheert, woensdag meegedeeld.

Enkele duizenden webadressen met de extensie '.eu', waarin de namen van grote bedrijven of instanties zijn vermeld, komen in juni opnieuw in de aanbieding. Wie het eerst komt, maakt dan ook de eerste aanspraak op de betreffende eu-domeinnamen. Dat heeft EUrid, de organisatie die de uitgifte van .eu-namen beheert, woensdag meegedeeld. In totaal zijn al 1,4 miljoen domeinnamen met de extensie .eu uitgegeven, waaronder ruim 100.000 in Nederland. Gedurende een speciale eerste inschrijfperiode konden bedrijven .eu-namen claimen. Daarbij zijn echter duizenden aanvragen geweigerd, omdat er onvoldoende bewijzen waren dat de aanvrager ook optrad namens een bedrijf of instelling. Deze namen komen vanaf juni eenmalig in de aanbieding. EUrid zal twee weken van te voren bekend maken wanneer de lijst op de eigen site www.eurid.eu komt te staan.

Kapers

EUrid zegt bij monde van een woordvoerder dat er geen vrees hoeft te bestaan dat de publicatie van de lijst tal van kapers op domeinnamen wakker zal maken, zodat deze snel een naam kunnen claimen om de rechten daarop later voor veel geld door te verkopen. "Die kapers of raiders zijn hoe dan ook al op hun hoede", aldus een EUrid-woordvoerder woensdag.

Eerder had de organisatie Interlize.NET de vrees uitgesproken dat kapers door de actie van EUrid massaal namen zouden gaan claimen. De EUrid-woordvoerder zegt dat het om "zeker enkele duizenden namen" zal gaan.

Sex.eu

In totaal zijn in de speciale inschrijfperiode 16.000 aanvragen geweigerd. Daarbij zijn sommige voorstellen voor webadressen meerdere keren binnengekomen. Zo waren er 280 aanvragen voor 'sex.eu'. Deze zijn allemaal geweigerd. Wie in de toekomst een naam claimt, hoeft overigens geen bewijs van eigendom van een firma meer te overleggen.