AMSTERDAM - Telecombedrijf Orange overweegt juridische stappen tegen websites als www.beltegoedcashen.nl. Dat schrijft De Volkskrant woensdag. Via de website kan een mobiele beller zijn volledige beltegoed contant uitgekeerd krijgen door naar een 0900-nummer te bellen. Volgens Orange is er sprake van "regelrechte fraude".

Veel bellers blijven, wanneer ze bijvoorbeeld van abonnement veranderen, zitten met belminuten van hun vorige aanbieder. Om die reden ontstonden verschillende initiatieven waarbij de consument betaald wordt om naar een 0900-nummer te bellen.

Via beltegoedcashen.nl kunnen consumenten zo'n nummer bellen. Ieder gesprek kost 1,30 euro, waarvan 84 cent wordt bijgeschreven op de rekening van de consument.

Voorwaarden

Volgens het telecombedrijf druist deze bemiddeling regelrecht in tegen de officiële voorwaarden, die het verbiedt beltegoed contant uit te keren. Orange en andere mobiele belbedrijven zijn waarschijnlijk voor tonnen benadeeld.

Lokkertje

Ook doken er mensen op die massaal nieuwe abonnementen aanvroegen bij de telecomaanbieders. Deze geven vaak gratis beltegoed weg als lokkertje. Door deze gratis beltegoeden te verzamelen en vervolgens te 'cashen' via websites als beltegoedcashen.nl zagen deze mensen hun bankrekening aardig groeien.

Nadat bleek dat er wel erg veel nieuwe abonnees bijkwamen, werd een aantal 0900-nummers afgesloten voor prepaid-bellers, waaronder het nummer van beltegoedcashen.nl. Daarnaast verscherpte Orange de inschrijvingseisen.

Stoppen

Overigens heeft beltegoedcashen.nl aangegeven te stoppen met de website. "Doordat de mobiele operators een groot deel van onze tegoeden niet uitbetalen of bevriezen mogen we hopen dat we uiteindelijk op nul uitkomen. Door alle aandacht zullen wij waarschijnlijk vandaag besluiten om niet meer door te gaan met de website. Dan hebben de mobiele operators dus gewonnen", zo is op de site te lezen.

Overigens heeft het bedrijf sinds februari geen geld meer uitgekeerd aan consumenten. De telefoon wordt niet meer opgenomen en e-mails worden niet meer beantwoord.