AMSTELVEEN - Zoekmachine Google heeft de betaalde link van Unicef naar een campagne tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid verwijderd. Wie het trefwoord Verdonk intikte kwam op de link, maar de advertentie is niet in lijn met het beleid van Google, liet het bedrijf woensdag weten.

Het zoekwoord Verdonk leidde dinsdag nog naar een petitie van Unicef tegen het opsluiten van kinderen van vreemdelingen in detentiecentra. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) kondigde aan snel uit te zoeken of de internetactie door de beugel kan. "In de gesponsorde links mag niet geadverteerd worden op individuele namen", staat woensdag in een verklaring van Google.

Volgens een internationale afspraak hoeft Unicef uit maatschappelijk oogpunt niet te betalen voor de advertenties op Google, verklaarde een woordvoerder namens het internetbedrijf.

Binnen het programma (Google Grants) mag echter geen sprake zijn van lobbying, aldus de rest van de toelichting op de verwijdering van de link.

Consequenties

De misstap van Unicef heeft geen consequenties voor haar deelname aan het programma. "Unicef zal ook in de toekomst gewoon gebruik kunnen blijven maken van Google Grants voor haar campagnes."

Unicef noemt de beslissing van Google "jammer" maar met het oog op de regels "begrijpelijk". De campagne gaat hoe dan ook door benadrukt een zegsman van de hulporganisatie.