DEN HAAG - De Nederlandse afdeling van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, voert via de internetzoekmachine Google campagne tegen het Nederlandse beleid om kinderen van vreemdelingen op te sluiten in detentiecentra. Wie het trefwoord Verdonk intikt, wordt doorverwezen naar een betaalde link van Unicef.

Daarop staat 'Onschuldige kinderen horen niet in een cel. Teken de petitie!'. Binnenkort krijgen mensen de advertentie ook te zien als ze zoeken op trefwoorden als 'Donner', 'uitzetting' en 'justitie', zei een woordvoerder van Unicef dinsdag. Hij bevestigde daarmee een bericht in het AD van dinsdag.

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) laat uitzoeken of deze internetactie juridisch door de beugel kan, aldus haar woordvoerder.

Beleid

De actie is volgens de zegsman niet gericht tegen de ministers Verdonk (Vreemdelingenbeleid) en Donner (Justitie) persoonlijk, maar wel tegen hun beleid. Diverse organisaties, waaronder Unicef, Amnesty International, VluchtelingenWerk, Defence for Children en de Raad van Kerken, zijn al enkele maanden bezig met de handtekeningenactie. Unicef hoopt daar met de advertenties op Google meer aandacht voor te krijgen.

De organisaties vinden het onaanvaardbaar dat momenteel circa vijftig kinderen vastzitten in detentiecentra voor vreemdelingen. Dat zou ook in strijd zijn met internationale verdragen.

Handtekeningen

Bijna 19.000 mensen hebben de petitie inmiddels getekend. De organisaties willen de handtekeningen op 21 juni aan de ministers aanbieden.

Betalen

Unicef hoeft niets te betalen voor de advertenties op Google. Dat is al langere tijd het geval, zei de woordvoerder van Unicef. Het kinderfonds mag per dag voor maximaal duizend dollar aan woorden aanleveren.