AMSTERDAM - Het Britse mobiele telecombedrijf Vodafone gelooft nog steeds in het brengen van televisie via een UMTS-verbinding. Het WK voetbal moet in Nederland een doorbraak bewerkstelligen, hoopt het bedrijf.

Klanten in Nederland kunnen voor een bedrag van 5 euro alle 64 wedstrijden in samenvatting zien plus reportages van de oud-voetballers Willem Kieft en René van der Gijp. Het bedrijf kan ermee pronken omdat de rechten voor het brengen van WK-beelden op een mobieltje exclusief zijn verworven voor de Nederlandse markt.

De rechten hebben geen betrekking op livetelevisie, aldus Vodafone maandag in een toelichting. De huidige toestellen zijn daarvoor ook niet geschikt, aldus het Britse bedrijf. De beelden die binnenkomen, moeten bijvoorbeeld worden bewerkt om de kijker niet het gevoel te geven dat hij naar een speld in een hooiberg zoekt als de bal over het veld rolt.

Capaciteit

Daarnaast spelen capaciteitsbeperkingen op het netwerk een rol. Een vol Ajax-stadion kan niet tegelijkertijd beelden opvragen. Pas volgend jaar verwacht Vodafone met livetelevisie via de ether te komen, via de zogenoemde DVB-H-techniek.

"Het huidige aanbod is niet bedoeld als vervanging voor de televisie in huis", stelt marketingdirecteur Harry Odenhoven. "Klanten zullen het vooral gebruiken om de beelden nog even terug te kijken op het schoolplein of in de kroeg."

Doorbraak

Vodafone krijgt het moeilijk genoeg om de klant te overtuigen van het nut van UMTS-televisie. Nog altijd gebruiken consumenten hun mobieltje vooral voor bellen en sms-en, zo geeft Odenhoven toe, zelfs als het toestel geschikt is om tv-beelden erop te ontvangen. Het onderzoeksbureau Forrester verwacht pas over enkele jaren een doorbraak. Concurrent KPN gebruikt de term UMTS zelfs niet meer om de consument niet al te veel lastig te vallen met 'digi-taal'.

Vodafone wil niet zeggen hoeveel klanten het in Nederland al heeft voor UMTS-telefonie. Dit is koersgevoelig, aldus het bedrijf. Onderzoeksbureau Telecompaper houdt het op ongeveer 200.000 op een totaal van bijna 4 miljoen.