AMSTERDAM - Maandag is niet langer de populairste dag om te internetten. Tegenwoordig surfen Nederlanders het meest en het langst op zondag. Gedurende het grootste deel van 2005 lag de piek in het wekelijkse internetverkeer nog op maandag, maar de afgelopen weken bereikte het verkeer op zondag een hoogtepunt.

Gemiddeld werd er op die dagen ruim 140 gigabit aan informatie per seconde verzonden. De maandagen bleven daar net onder, zo liet het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange maandag weten.

Volgens directeur J. Witteman van het knooppunt is de kentering te danken aan de opkomst van de snelle breedbandaansluitingen. Dankzij deze verbindingen kunnen Nederlanders online games, grote bestanden binnenhalen, en chatten en bellen via internet. "Juist in hun vrije tijd spenderen mensen tegenwoordig veel tijd aan activiteiten waar ze het internet bij nodig hebben", zei Witteman.

Op zondag is er vrijwel gedurende de hele dag veel internetverkeer. Vanaf 8.00 uur neemt het aantal internetters toe tot ongeveer 14.00 uur. Pas halverwege de avond neemt het aantal gebruikers weer af.