BERLIJN - Duitsland gaat het gsm-verkeer in gevangenissen storen. De autoriteiten willen voorkomen dat nog meer gedetineerden mobieltjes gebruiken om een vlucht te plannen. De overheid wil ook ongewenste communicatie tussen gevangenen onderling verhinderen.

Mobieltjes in gevangenissen zijn een aanzienlijk gevaar voor veiligheid en orde, aldus een Duitse minister zaterdag in de krant Die Welt. Volgens de autoriteiten zijn stoorzenders noodzakelijk omdat apparaten die mobieltjes opsporen niet effectief genoeg blijken.

Het gebruik van gsm's in gevangenissen is verboden. Regelmatig worden echter telefoons binnengesmokkeld, bijvoorbeeld in lichaamsopeningen.

Ook in Nederlandse strafinrichtingen mogen gedetineerden geen gebruikmaken van mobiele telefoons, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Zij hebben recht op - beperkt - telefonisch verkeer, maar moeten gebruikmaken van vaste toestellen die in de inrichting beschikbaar zijn. Of er, op enige schaal, gsm's worden binnengesmokkeld en welke maatregelen er zijn ter bestrijding daarvan, kon de woordvoerder zaterdag niet zeggen.

Curtis W.

Dát er vanuit Nederlandse gevangenissen mobiel wordt gebeld - en wel voor misdadige doeleinden - werd recentelijk pijnlijk duidelijk in de strafzaak tegen de beruchte crimineel Curtis W.. Hij werd in 1998 veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens het leiden van een zeer omvangrijke, vanuit Nederland opererende drugsorganisatie. In 1999 sloeg hij op de luchtplaats van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught een 39-jarige medegedetineerde dood, hetgeen resulteerde in nog eens vier jaar cel.

Vorige maand veroordeelde de rechtbank in Den Haag W. andermaal, deze keer tot 42 maanden. W. had kans gezien via het wekelijkse bezoekuur én met behulp van een binnengesmokkelde mobiele telefoon leiding te geven aan een drugsorganisatie, die zich toelegde op hasjtransporten naar Engeland.

Volgens het vonnis is er sprake geweest van "talloze telefoontjes". De rechtbank rekende het W. extra zwaar aan dat hij zijn criminele carrière bellend vanuit zijn cel heeft voortgezet.