BRUSSEL - Ruim 700.000 particulieren hebben een Europese internetdomeinnaam, eindigend op .eu, aangevraagd in de eerste uren dat registratie openstond. Geïnteresseerden konden vrijdag vanaf 11.00 uur terecht bij meer dan duizend registratiebureaus. Sindsdien loopt het storm, zei Europees Commissaris Vivianne Reding, verantwoordelijk voor informatietechnologie binnen de EU.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Derde plaats

Nederlanders staan inmiddels op de derde plaats met registraties. Hier zijn vrijdag tot 13.30 uur 71.626 eu-namen vastgelegd, na het Verenigd Koninkrijk (120.978) en Duitsland (104.617). Brussel ziet de invoering van .eu als een grote kans voor de Europese identiteit. "Het is ook een goed alternatief voor Amerikaanse .com. Bedrijven kunnen zo laten zien dat ze in de hele Europese Unie actief zijn", aldus Reding.

De registratie staat alleen open voor inwoners en bedrijven die in de EU zijn gevestigd. De aanmelding kost 12 à 15 euro en verloopt via een groep registratiebedrijven die zijn genoemd op eurid.eu.

Aanbieding

Commissaris Reding raadt mensen wel aan om goed rond te kijken naar de goedkoopste aanbieding. Zelf verdient Brussel niets aan de eu-domeinnaam, aldus ambtenaren. Het geld gaat naar de bedrijven die de registratie aanbieden.

De tienduizenden EU-ambtenaren en de Europese instellingen zelf gaan 9 mei over op hun eigen domeinnaam. Die dag is de jaarlijkse Dag van Europa. De EU-instellingen gebruiken nu noodgedwongen nog het Amerikaanse .int voor onder meer www.europa.eu.int.

Bedrijven

Bedrijven en instellingen kregen eerder al de kans om hun eigen eu-adres te claimen. Het Belgische bedrijf dat de internetdomeinen uitgeeft, Eurid, had daartoe de afgelopen vier maanden ruim 340.000 aanvragen binnengekregen. Een groot deel daarvan is echter afgewezen wegens schending van het merkenrecht of is nog in behandeling, zei Reding. Van alle aanvragen waren er vrijdag slechts 24.676 in gebruik.

De concurrentie tussen bedrijven was bijzonder groot. Eurid past een simpel principe toe: die het eerst komt, het eerst maalt. Zo kon het gebeuren dat de autofabrikant Land Rover het adres discovery.eu misliep, omdat de televisiezender Discovery net iets eerder was. Discovery is een automodel van Land Rover. Ralph Lauren en Nestlé grepen naast polo.eu. Volkswagen heeft dat adres gekregen.

Sex

Termen als sex, news en hotel waren onder bedrijven erg in trek als Europees internetadres. Een Zweedse onderneming heeft als eerste de domeinnaam sex.eu geregistreerd en maakt daarom grote kans dit adres te krijgen.