BRUSSEL - Particulieren kunnen vrijdag vanaf 11.00 uur hun eigen Europese internetdomeinnaam, eindigend op .eu, aanvragen. De verwachting is dat enkele honderdduizenden mensen de komende dagen hun kans grijpen.

Het Belgische bedrijf dat de eu-internetadressen uitgeeft, Eurid, heeft al meer dan 300.000 aanvragen van publieke instanties en bedrijven binnengekregen. Vanaf december hadden zij de mogelijkheid om hun eigen eu-website te krijgen. Particulieren mochten zich nog niet inschrijven.

Sex.eu

Termen als sex, news en hotel waren erg in trek als Europees internetadres. Een Zweeds bedrijf heeft als eerste de domeinnaam sex.eu geregistreerd. Daarom maakt het de meeste kans om deze internetpagina in zijn bezit te krijgen. Eurid hanteert een simpel principe: die het eerst komt, het eerst maalt. Merkrechten mogen echter niet worden geschonden.

Opvallend is dat bedrijven en instanties uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië de grootste interesse in een eu-domeinnaam hebben getoond. In Nederland verloopt de procedure om een merknaam te registeren behoorlijk snel, zo luidde de verklaring van Eurid.

Kosten

Geïnteresseerde particulieren kunnen vanaf vrijdag bij meer dan duizend registratiebureaus terecht. Daarbij gaat het onder meer om internetproviders en hostingbedrijven. De kosten hangen af van het bureau. De eenmalige registratiekosten bedragen 10 euro. Jaarlijks kost een eu-webadres gemiddeld 15 euro.