HILVERSUM - Als er wettelijke regelingen zouden komen waarin websitebeheerders worden verplicht om toezicht te houden op alles wat er gebeurt op hun website, kan dat alleen in internationaal verband. "Het probleem is dat internet een anarchistisch vrij medium is. Als de regels in het ene land worden aangepast, verplaatst het zich meteen naar een ander land".

Dat zei C. Groeneveld van het team kinderporno van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) donderdag in het radioprogramma De Ochtenden van de EO.

Steeds meer minderjarigen zoeken op internet contact op zogeheten webcamcommunities - websites waar meerdere mensen tegelijk met elkaar chatten met de webcam aan- en worden gemanipuleerd om zich voor meerdere mensen uit te kleden en seksuele handelingen te verrichten.

Maatregelen

"De sites zijn inmiddels behoorlijk bekend onder kinderen. De websitebeheerders moeten investeren in veiligheid, ingrijpen als minderjarigen worden gemanipuleerd en direct maatregelen nemen. Als ze dat niet kunnen moeten ze de website sluiten", zei B. Delver, directeur van de stichting Kinderconsument in De Ochtenden.

Omzeilen

Bij de seks-chats geldt een minimumleeftijd van achttien jaar maar dat blijkt gemakkelijk te omzeilen. Ook minderjarigen kunnen op deze websites chatten met hulp van de webcam. "Vaak wordt wel aangegeven dat een site belooft de deelnemers te moderatoren maar dat gebeurt niet altijd. Ook een 13-jarige wordt gewoon op die sites geaccepteerd", zegt Delver.

Ook Groeneveld van het KLPD krijgt steeds meer signalen dat kinderen in groepsverband worden gemanipuleerd op internet. Maar de politie kan nu nog alleen in actie komen als ouders en kinderen daarvan aangifte doen.