DEN HAAG - Ze dienden al melding te maken van geschenken en aangeboden reizen, nu kan iedereen op internet ook nog eens zien wat leden van de Tweede Kamer verdienen aan hun nevenfuncties. Sommige Kamerleden grossieren erin. Niet het minst de voorzitter zelf. Frans Weisglas heeft 21 nevenfuncties, maar ze zijn allemaal onbetaald.

Het bestuur ofwel presidium van de Tweede Kamer kwam zelf met het voorstel om dit openbaar te maken na een debat over publieke moraal. Het overzicht, dat te vinden is op de website van de Tweede Kamer, is gebaseerd op opgave van de Kamerleden zelf.

Zo schat VVD-fractieleider Van Beek zijn inkomsten als lid van de Raad van Advies van Masterfoods in Veghel op 4550 euro, terijl zijn PvdA-collega Pauline Smeets voor dezelfde functie 5750 euro per jaar opgeeft.

Stuurman

Een beter betaalde nevenfunctie heeft Hannie Stuurman van de PvdA, die als werknemerscommissaris bij Meneba 20.000 euro bruto per jaar ontvangt. Haar VVD-collega Bibi de Vries verwacht dit jaar als voorzitter van de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie 42.180 euro te verdienen.

Daarvan moet ze dan wel 15.067 euro verekenen met haar inkomsten als Kamerlid. De Kamerleden ontvangen zo'n 80.000 euro aan salaris, die officieel schadeloosstelling heet.

Ali

Hoeveel Hirsi Ali verdient aan haar publicaties, meldt het overzicht niet, omdat de "grootte van de royalties van jaar tot jaar verschilt." In ieder geval kan de zanger van de band John-Boy and the Waltons niet rondkomen van de popmuziek. John Boy, of wel PvdA-er Co Verdaas, verdiende vorig jaar 3245 bruto.