AMSTERDAM - Q-Park start binnenkort in parkeergarage Byzantium te Amsterdam een proef met toegang via de mobiele telefoon. Kaartjes trekken wordt dan overbodig, want je opent de slagboom door je mobieltje voor de toegangsapparatuur te houden.

Om gebruik te maken van deze diensten heb je een gsm nodig die de Near Field Communication-techniek (NFC) ondersteunt. Op dit moment hebben Nokia en Samsung die op de markt gebracht. De technologie zal geleverd worden door Skidata.

Skidata verwacht dat NFC in de toekomst voor nog veel meer toepassingen gebruikt zal worden, zoals entreekaartjes voor evenementen, als betaalmiddel en als 'sleutel' voor afgesloten terreinen of panden. Zo heb je steeds minder pasjes en sleutels nodig. Het volstaat om je gsm of PDA bij je te hebben.

Belparkeren

In verschillende Nederlandse steden is de mobiele telefoon al bruikbaar als betaalmiddel voor parkeren, het zogenaamde belparkeren. Automobilisten kunnen zich, als ze een parkeerplaats hebben gevonden, via hun mobiele telefoon aanmelden bij hun provider. Door het intoetsen van het nummer dat op de parkeerautomaat staat, wordt het juiste tariefsgebied direct geregistreerd. Als de gebruiker weer wegrijdt, belt hij opnieuw met het call center om de transactie af te melden.