AMSTERDAM - Nieuwe Hollywood-films als 'Brokeback Mountain' en 'Basic Instinct 2' kunnen met ingang van deze week legaal worden gedownload. Zes van de zeven grote filmmaatschappijen in Hollywood starten met de verkoop van nieuwe films via internet. Dat is maandag bekendgemaakt.

De films kunnen alleen op een computer worden bekeken, omdat het niet mogelijk is ze op een dvd te branden. Nieuwe films kosten grofweg tussen 16 en 24 euro. Daarmee worden ze ongeveer even duur als een dvd.

De filmmaatschappijen die aan het project meewerken, waaronder Sony, Universal en Paramount, verkopen enkele films digitaal op dezelfde dag dat ze op dvd verkrijgbaar zijn. De meeste films zijn binnen 45 dagen na de dvd-release voor het eerst legaal via internet beschikbaar.

Voorzichtig

Digitale verkoop van populaire films brengt minder op dan de verkoop van dvd's. Daarom zijn filmmaatschappijen voorzichtig met de verkoop via internet. Ze moeten echter inspelen op de toekomst. De verwachting is dat grote internetsites als Amazon.com binnen afzienbare tijd starten met de verkoop van nieuwe films via internet.