AMSTERDAM - Een in Spanje wonende Algerijn is maandag tot tien jaar celstraf veroordeeld voor pogingen websites voor Al-Qaida op te zetten waarop de terreurorganisatie fatwa's - religieuze edicten - zou kunnen publiceren.

Toen de veroordeelde man, Ahmed Brahim, in april 2002 werd gearresteerd in Sant Joan Despi, in de buurt van Barcelona, werd voor 40.000 euro aan computermateriaal bij hem gevonden. Hij bleek bezig te zijn met het ontwerp van een site die de meest extremistische ideeën van de islam moest verspreiden, aldus het Nationale Gerechtshof, dat de Algerijn berechtte.

Brahim zou zijn internet-plannen aan het eind van de jaren '90 hebben besproken met andere Al-Qaida-verdachten, onder wie een van de vermoedelijke oprichters van de terreurorganisatie, Mamdouh Mahmud Salim. Salim zit in de Verenigde Staten gevangen in afwachting van berechting voor zijn rol bij de aanslagen van 1998 op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij 231 mensen omkwamen.

Opruiend materiaal

Tijdens een ontmoeting met Salim en twee andere Al-Qaida-verdachten - Hamad Ghamas en Hasan al-Homaid - zou Brahim een twintigtal cd's met opruiend materiaal van Salman al-Ouda, een naaste medewerker van Osama bin Laden, ter hand zijn gesteld.