AMSTERDAM - George Clooney wil actie ondernemen tegen de Amerikaanse website Gawker.com. Daarop is een plattegrond van New York te zien met plaatsen waar beroemdheden gespot zijn. Clooney heeft collega-sterren gevraagd de site te bombarderen met nepberichten over waar ze zich ophouden.

Volgens de 45-jarige acteur vormt de website een bedreiging voor beroemdheden vanwege het openbaren van privacy-gevoelige gegevens. Zijn manager gaf in een verklaring het voorbeeld van Rebecca Shaeffer. Deze tv-ster werd in 1989 doodgeschoten door een geobsedeerde fan in haar huis in Los Angeles.

Email

De manager heeft namens Clooney een email gestuurd naar andere managementbureaus. Daarin vraagt de acteur managers en sterren hun krachten te bundelen om de website te stoppen. "Een paar honderd valse berichten over waar we gezien zijn en de website kan worden opgedoekt", schrijft hij. "Op deze manier hoeven we geen juridische stappen te ondernemen. We maken hun berichtgeving gewoon waardeloos."

Clooneys manager zegt dat de mail privé had moeten blijven. Het was volgens hem niet de bedoeling ermee in de publiciteit te komen. The New York Post bracht de inhoud van de brief vrijdag naar buiten.

Wedstrijd

Gawker.com reageerde op de berichten door een wedstrijd uit te schrijven. De persoon die als eerste een nieuwe foto van George Clooney naar de site stuurt, wint dvd's van zijn films 'Oceans eleven' en 'Oceans twelve'. Gawker.com stelt dat het geen bedreiging voor de sterren vormt. "Onze 'spionnen' zijn gewoon normale mensen. Mensen die het leuk vinden om bekende personen in het echt te zien", zegt een woordvoerder. "Onze lezers zijn voor het grootste deel mensen met een gezond verstand en goede bedoelingen."