DEN HAAG - Nog dit jaar begint een proef met de Persoonlijke Internet Pagina (PIP). Op deze eigen pagina kunnen mensen hun persoonlijke gegevens vinden die betrekking hebben op de overheid. Dat kan variëren van belasting- of uitkeringsgegevens of informatie van bijvoorbeeld gemeenten.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een voorstel hiertoe van minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing. Vooralsnog zullen tien tot vijftien overheidsinstanties aan het experiment deelnemen. Welke dat zijn is nog niet bekend en daarom is ook het aantal burgers dat meedoet nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van de bewindsman.

Gegevens

De bedoeling van de PIP is om persoonlijke informatie van burgers, die nu nog versnipperd is in vele bestanden van overheidsdiensten, bijeen te brengen. De betrokkenen kunnen hun eigen gegevens inzien en eventueel wijzigen op elk gewenst tijdstip. Dat is goedkoper en effectiever. Op termijn moet dat de administratieve lasten voor zowel burgers als instanties verminderen.

Tegelijk kan de overheid via deze persoonlijke site mensen wijzen op het verlopen van een rijbewijs of paspoort of andere informatie doorgeven.