HILVERSUM - De wereldwijde verkoop van muziek via internet en mobiele telefoons overtreft de daling van de verkoop van cd's. Dat maakte de IFPI, de wereldwijde organisatie van platenmaatschappijen, vrijdag bekend. Doordat in 2005 de verkoop van andere zogenoemde fysieke dragers zoals dvd's inzakte, daalde de totale muziekmarkt met 3 procent.

De verkopen van geluidsdragers en digitale bestanden maakt ongeveer 60 procent uit van de totale inkomsten van de muziekindustrie. Als andere vormen van muziekexploitatie, zoals radiolicenties, het uitgeven van muziek, ringtones en liveoptredens worden meegerekend, bedraagt de wereldomzet van de muziekindustrie 60 miljard dollar.

De Nederlandse markt deed het in 2005 met een daling van 14 procent relatief slecht en komt volgens de NVPI op de twaalfde plaats van de omzetranglijst uit. De omzet uit digitale muziek bedroeg 2 procent. In de VS is dat inmiddels 9 procent. Nederlandse platenmaatschappijen genereerden een omzet van 197 miljoen euro bij consumentenbestedingen van 345 miljoen euro.