HELSINKI - Informatiebeveiligers waarschuwen voor een nieuwe commerciële dienst die het mogelijk maakt belgedrag van gsm-gebruikers te bespioneren. De makers stellen dat hun programmaatje handig gereedschap is om een ontrouwe partner te ontmaskeren.

Flexispy is de eerste spionageapplicatie ter wereld die exclusief is gemaakt voor mobiele telefoons, zeggen de ontwikkelaars. Het programmaatje nestelt zich op de telefoon en is absoluut onzichtbaar, aldus een bericht op de internetpagina van het bedrijf. Sms'jes, belgeschiedenis en contactpersonen worden doorgestuurd.

De wantrouwige partner krijgt op de site van Flexispy toegang tot de persoonlijke informatie.

Kwaadaardig

Hoewel het om een commerciële dienst gaat, bestempelt het Finse antivirusbedrijf F-Secure het als een kwaadaardig programma. Mobiele bellers die Flexispy op hun telefoon ontvangen, worden door gebruikers van F-Secure gealarmeerd.

Het gevaar bestaat vooralsnog alleen voor gebruikers van de meer geavanceerde mobiele telefoons die draaien op het besturingsprogramma Symbian. Flexispy kondigt aan dat de dienst in de toekomst ook geschikt is voor verschillende zakcomputers.

Illegaal

F-Secure benadrukt dat het bespioneren van privécommunicatie in de meeste landen illegaal is. Het bedrijf waarschuwt bovendien dat alle berichten en belpatronen bij de makers van Flexispy terechtkomen.