AMSTERDAM - Apple brengt woensdag een gratis software-update uit voor de iPod. Daarmee kunnen gebruikers bepalen hoe hard het geluid van de mp3-speler kan. Met de nieuwe software wil de computerfabrikant rechtszaken wegens gehoorschade door de iPod voorkomen.

Begin februari sleepte een man uit de Amerikaanse staat Louisiana Apple voor de rechter, omdat de iPod schadelijk zou zijn voor het gehoor. Het apparaatje zou een geluid van meer dan 115 decibel kunnen produceren. Dat is een volume dat het gehoor kan beschadigen van iedereen die meer dan 28 seconden per dag aan het geluid wordt blootgesteld.

Drilboor

Ter vergelijking: het lawaai van een kettingzaag komt neer op 110 decibels, een drilboor is goed voor 120 decibels. De muziekspelers die in de Verenigde Staten worden verkocht, produceren in het algemeen meer decibels. Er zijn zelfs koptelefoons te koop die het volume verhogen.

Met de update kan het geluidsvolume van de iPod worden ingesteld, waarna de instellingen met een wachtwoord kunnen worden beveiligd. De nieuwe software is alleen beschikbaar voor recente mediaspelers als de iPod Nano en iPod Video.

Boodschap

Apple plaatst ook een boodschap op de verpakking van iPods waarin wordt gewaarschuwd voor permanente gehoorschade bij het afspelen op een te hard volume via de oordopjes van de mediaspeler.

De iPod kwam in 2001 op de markt. Sindsdien zijn er meer dan 42 miljoen exemplaren van verkocht. Daarmee is de iPod wereldwijd de meest populaire mp3-speler.